dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Kritik af newzealandsk læresystem breder sig
Foto: Jens Dresling, Polfoto.

Kritik af newzealandsk læresystem breder sig

'Sekterisk og fascistoidt' lød skældsordene, da Lyngby-Taarbæk besluttede at droppe læringssystemet 'Synlig læring'. Nu breder kritikken sig til Skanderborg

En forskningsbaseret opskrift på, hvodan læringsmål og feedback hjælper skoleelever med at lære? Eller en sekterisk, halvreligiøs fornærmelse mod børn og lærere?

Meningerne er delte om læringssystemet Visible Learning, på dansk Synlig læring, som er udviklet af den australske professor John Hattie og indført i en række danske kommuner.

Heriblandt Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe, som i fællesskab har fået 7 mio. kr. i tilskud fra A.P. Møller Fonden. Lyngby-Taarbæk valgte for nylig at trække sig fra anden fase af projektet, som sker i samarbejde med firmaet Challenging Learning, og som man ellers var på vej til at søge yderligere finansiering til.

- Konceptet er for snævert og rigidt. Vi kan bruge de betydelige ressourcer, som denne kommune har brugt på projektet, bedre i lokalt regi, forklarede formanden for børne- og ungdomsudvalget, Dorthe la Cour (løsgænger), ifølge Lokalavisen. 

'Sekterisk og ulækkert'
Viceborgmester Simon Pihl Sørensen (S) var endnu mere kontant i sin vurdering:

- Det er sekterisk. Det er næsten fascistoidt. Og det er helt udansk. Det er ulækkert, det materiale. De dér kurser taler ned til folks intelligens. Det er ren TV-Shop! Og jeg synes direkte, at det er farligt, sagde han ifølge avisen og fortsatte:

- Det virker fuldstændig vanvittigt at kaste Grundtvig og Kold og alle mulige andre ud med badevandet, fordi der kommer nogle smarte konsulenter, som løber glade ned til banken i Wellington på New Zealand, hvor de i øvrigt har skoler og et skolesystem, som slet ikke ligner vores. Det er en fornærmelse mod de ansatte i Lyngby-Taarbæk Kommune, og det er en fornærmelse mod børnene!

Kommunen har selv haft årlige udgifter på fem mio. kr. under fase et udover de 1,5 mio. kr., man har fået fra A.P. Møller Fonden. Kommunen vil nu fortsætte med elementer af Synlig Læring, men det skal ske i dialog med kommunens skoleledere og lærere.

Kritik i Skanderborg
Efter beslutningen i Lyngby-Taarbæk lyder der nu også kritiske røster i Skanderborg, som også samarbejder med Challenging Learning om Synlig læring-konceptet.

Professor John Hattie deltog forleden i en konference i Skanderborg, hvor han skulle fokusere på kommunens arbejde med Synlig Læring. Her var meningerne delte, fremgår det af en reportage i Folkeskolen, men professoren konkluderede selv, at det går godt med metoden.

Det er De Konservatives spidskandidat i kommunen, Thomas Cordtz, helt uenig i. Han mener, at konferencen for mange deltagere mindede om en religiøs seance, skriver han i et debatindlæg i Lokalavisen

Trukket ned over hovedet
- De lærere og pædagoger, jeg har talt med, beretter om et projekt, der er trukket ned over hovedet på dem, og som ikke er forankret i deres daglige arbejde. Der er ikke tid og rum til kvalitativt at arbejde med det, og de fremlagte resultater beskrives som et skønmaleri, skriver han.

Thomas Cordtz refererer medarbejderne for, at systemet har medvirket til at øge dokumentationsbyrden.

- Summa summarum: projektet gavner ikke børnene eller undervisningen i det omfang det skulle, og de positive effekter er tvivlsomme, skriver han. 

Også det radikale byrådsmedlem Tage Nielsen er kritisk over for læringsmetoden. På Twitter linker han til en artikel, hvor metoden kaldes sekterisk, og skriver:

'Det er noget i den retning, jeg selv mener om dette projekt. Skanderborg Kommune er også en del af dette. Måske...' 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.